Утеплення арочних безкаркасних ангарів

Навіщо утеплюють ангари?

Безкаркасні арочні ангари представляють собою безшовне з’єднання профільованих металевих панелей. Дана конструкція повністю захищає від атмосферних впливів, таких як сніг, дощ, вітер і прямий вплив сонячних променів.
Так само, на короткий час, захистом від низьких або високих температур навколишнього повітря. При тривалому впливі цих факторів всередині ангара відбувається вирівнювання температури з температурою навколишнього повітря. Це відбувається через високу теплопровідності оцинкованої сталі, з якої виготовлені панелі арочного бескаркасного ангара.
За призначенням ангари або арочні конструктивні елементи можуть використовуватися не тільки як склади або гаражі, без вимог щодо температурного режиму всередині приміщень, а й як житлові, офісні чи виробничі будівлі та споруди, з заданої підтримуваної температурою всередині. Для дотримання цих вимог необхідно проводити утеплення панелей арочного бескаркасного ангара.
Залежно від призначення будівлі застосовують або зовнішнє утеплення, або утеплення з внутрішньої сторони панелей.
Розглянемо кожен з видів утеплення, враховуючи особливості.

Зовнішнє утеплення

Зовнішнє утеплення проводиться, як правило, мінеральною ватою необхідної товщини, з подальшим накриттям покрівельними матеріалами. За чинним протипожежним і санітарно-гігієнічним нормам в приміщеннях, де знаходяться люди, заборонено використання горючих матеріалів і матеріалів які виділяють при горінні отруйні та їдкі речовини.
Таким чином, внутрішня металева поверхня ангара повністю відповідає нормам. А з огляду на зовнішній вигляд, що не вимагає додаткової обробки (крім фарбування, в разі якщо панелі ангара виготовлені не з оцинкованої сталі з полімерним покриттям), даний вид утеплення повністю підходить для житлових, виробничих, адміністративних, офісних і спортивних будівель і споруд, в яких постійно знаходяться люди.
На сьогоднішній день, даний вид утеплення є найбільш економічно вигідним.
Так само застосування мінеральної вати збільшує вогнестійкість всієї конструкції ангара.
Конструктивні особливості зовнішнього утеплення представлені на малюнку.

Утеплення з внутрішньої сторони

Внутрішнє утеплення проводиться або напилюють матеріалами (пінополіуретан і його аналоги, целюлозний утеплювач і його аналоги). Даний вид утеплення застосовується лише для складів і сховищ, в яких перебування людей обмежена за часом (завантаження -вигрузка). Утеплення з внутрішньої сторони застосовується, як правило, для овочесховищ, сховищ і складів з жорсткими умовами по температурі і вологості. Так само необхідно враховувати, що дешеві напилювані утеплювачі мають відкриту (пористу) структуру. накопичують вологу і збільшує теплопровідність, що робить їх застосування неможливим для приміщень з підвищеною вологістю.
Внутрішнє утеплення мінеральною ватою в даній статті не розглядається, через складнощі з узгодженням внутрішніх опоряджувальних матеріалів з діючими протипожежними і санітарно-гігієнічними нормами, а так само складної системи вентилювання та влагоудаленія з утеплювача.
Конструктивні особливості внутрішнього утеплення різних видів профілю панелей арочного ангара представлені на малюнку.

Share Button